Aarhus Havn havde planer om fra 2025 at dumpe 4,9 mio. kubikmeter slam ved Fløjstrup Strand. En sådan dumpning, som kaldes for “klapning”. Vi har kæmpet hårdt imod dette overgreb på havmiljøet. Heldigvis lykkedes os (og andre modstandere) at få havnen til at reducere planerne fra 4,9 mio. kubikmeter til 1,8 kubikmeter og efter politisk pres, kunne havnen reducere planerne til 400.000 kubikmeter. Desuden opgav havnen at få lov til at klappe ved Fløjstrup Strand.

400.000 kubikmeter er aktuelt planlagt til klapning. Det er alt for meget og vi er stærkt imod, da det også vil være et voldsomt overgreb på havmiljøet – uanset, hvor det foregår. Når der bliver udgravet så dybt, som havnen har planer om, så vil det opgravede sediment være giftigt (TBT). Heldigvis er der fortsat politisk modstand imod disse mængder. Vi håber, at vi får havnen talt helt fra en løsning, der kræver klapning. Fx kunne man droppe en ny kajplads og den problematiske molen omkring.

Anløbsstatistikkerne viser, at der ikke mangler kapacitet i kajpladserne. Vi tvivler i det hele taget på behovet for en kapacitetsudvidelse er nødvendig. Der er mange alternativer. Se mere om havneudvidelsen og alternativerne her.

Er du også imod klapning? Slut dig til os! Stop havneudvidelsen! Beskyt havmiljøet!